Fida hjælper i Ukraine og ved de ukrainske grænser

Suomen Terveysravinto Oy donerede til Fida International for humanitær bistand, da krigen i Ukraine begyndte. Vi interviewede Janne Harjukoski, en af ​​Fidas arbejdere, om deres bistand i Ukraine.

Hej Janne! Vil du først kort præsentere dig selv?

I orden. Så jeg er Janne Harjukoski, oprindeligt fra Finland, men lige nu bor jeg i Osijek, Kroatien, sammen med min kone. Vi har også to voksne børn, der bor i Finland. Jeg arbejder som koordinator for Fidas Roma Outreach Mission, og mit arbejdsområde omfatter tolv forskellige lande i Østeuropa. Lige siden krigens udbrud har vi hjulpet til ved forskellige grænseovergange i Ukraine.

Kan du fortælle os lidt mere om, hvor du har udført dette arbejde, og hvad det er for et arbejde, du udfører dér?

Så snart krigen startede, tog vi til grænsen mellem Ungarn og Ukraine for at byde de ukrainske flygtninge velkommen. Der hjalp vi dem med at komme til de nationale myndigheder for at registrere sig og forsynede dem med mad og andre basale ting. Vi hos Fida udfører også vores arbejde i samarbejde med vores partnerorganisationer i Ukraine og ved grænseovergangene i Ungarn, Moldova og Slovakiet.

Med Carpathian Elämä ja Valo (lit. “Life and Light”, en romamission) og inspirationscenter hjælper vi lokalbefolkningen og internt fordrevne i Ukraine. Den førstnævnte opererer i det vestlige Ukraine og yder humanitær hjælp til dem, der endnu ikke har været i stand til at krydse grænsen. Sidstnævnte opererer i Shepetivka, som ligger i det indre, øst for den vestlige grænse. Før krigen var stedet centrum for romaerne, men fungerer nu som et modtagelsescenter for alle ukrainere. Modtagelsescentret fungerer ikke kun som et nødophold, men hjælper også med at evakuere folk fra det østlige Ukraine og overføre dem til Rumænien, hvor de kan finde vej frem.

Når vi arbejder ved den ungarske grænse, har vi den ungarske romamission og baptisterne som vores partnere. Den ungarske romamissions kontorer er blevet omdannet til overnatningsfaciliteter, hvor flygtninge, der kommer til grænsen, kan overnatte. Lige nu fungerer det som en langtidsloge for omkring 200 personer. Nogle flygtninge er der kun for et hurtigt ophold, men de fleste bliver længere. Også de ungarske baptister er hovedarrangører ved en af ​​de ukrainske grænser, og Fida støtter deres arbejde dér.

I Slovakiet arbejder vi ved den ukrainske grænse sammen med en af ​​de kirker, der er i partnerskab med os. De lejede overnatningsmuligheder derovre kan rumme 60 personer. Fida tilbyder måltider til de flygtninge, der opholder sig dér. Kirken, vi samarbejder med, har partnere i Tyskland og Tjekkiet, som kommer for at hente flygtninge, tage dem dertil og hjælpe dem med forskellige praktiske forhold, de har brug for hjælp til, når de ankommer til deres destination. Slovakiet fungerer også som et sted, hvorfra humanitær hjælp transporteres med en lastbil til forskellige distributionssteder i Ukraine.

Mit motto er: Gode relationer dannes i fredens tid. Så når der kommer kriser, kan vi reagere hurtigt, da netværket allerede eksisterer. Det har vi hos Fida fundet ekstremt vigtigt.

Kan du beskrive dine oplevelser, og hvilke slags ting du har set der, mens du har hjulpet folk?

Siden krigens begyndelse, når vi mødte mennesker ved grænsen, har vi været i første række til at se det tåbelige og absurde i krigen. Mange flygtninge har delt deres historier: Hvordan de har mistet alt, hvordan deres hjem er blevet bombet, og hvordan mændene er blevet tilbage og nu kæmper for deres land. Grundlæggende er de steder, de forlod, i ruiner. Det er svært at høre sådanne historier; de gør dig ked af det. Da vi var i Moldova, mødte vi en forældreløs pige, hvis forældre døde under bombningen af deres hjemby. Hun krydsede grænsen med hjælp fra nogle mennesker, hun er tæt på. På den anden side forstærker den slags chokerende historier ønsket om at hjælpe disse mennesker. Jeg vil i hvert fald selv gøre alt, hvad jeg kan, for at hjælpe alle dem, der skal forlade Ukraine, såvel som dem, der bliver der.

Er der noget særligt mindeværdigt møde, du ønsker at dele med os?

Ja. På et tidspunkt var vi ved et grænsepunkt i Zahony, Ungarn, og tog imod folk, der ankom med tog. Der var en dame med sin lille søn, og jeg gik hen for at hjælpe dem. Jeg bar deres tasker, talte med damen, og hun fortalte mig, at de var på vej til Budapest. Jeg hjalp dem med at få gratis billetter til deres destination og også mad, så de kunne spise. Herefter førte jeg dem til deres tog til Budapest. Da hun trådte ind i toget med sit barn, brød hun ud i gråd, krammede mig og sagde: “Tusind tak for det, du gør for befolkningen i Ukraine.” Selvom vores fælles tid var kort, gjorde jeg, hvad jeg kunne for at hjælpe dem, og det fandt hun meget vigtigt. Hun følte, at vi delte – og er – i ukrainernes smerte, lidelse og smerte. Det møde vil jeg huske resten af ​​mit liv.

Hvor mange ukrainske flygtninge når Fidas Ukraine-nødhjælp ud til?

Dette er et af de sværeste spørgsmål, fordi det er så svært at måle det. Jeg tror, ​​det er sikkert at antage, at vores bistand når ud til tusindvis af mennesker, og med det mener jeg direkte bistand. Så er der endnu flere mennesker, som vi hjælper indirekte. Så vi er i stand til at nå ud til en enorm mængde mennesker, og arbejdet er ikke færdigt endnu.

Hvad kunne vi europæere gøre for at hjælpe de ukrainske flygtninge og støtte Ukraine?

Mange mennesker over hele Europa finder dette spørgsmål meget aktuelt, især da så mange ukrainske flygtninge er ankommet til deres lande. Jeg tror, ​​at alle kan tage imod ukrainerne med åbne arme, vise deres kærlighed og omsorg, og – ved at kende den ukrainske kultur – skal flygtningene føle sig velkomne. Hver enkelt af os kan tænke på noget praktisk og konkret, vi kan gøre for flygtningene; gå for eksempel ud og køb nogle dagligvarer med dem, eller deltag i det arbejde, som forskellige organisationer og kirker allerede udfører for de ukrainere, der er ankommet til dit land.

En anden god måde at hjælpe på er at støtte økonomiske organisationer som os, der hjælper flygtningene. Sådanne organisationer kender de aktuelle og presserende behov, da de er lige dér, hvor alt dette sker. Organisationer har stadig brug for donationer, da konflikten ikke er afsluttet. Og selvom det slutter i morgen, vil der være en lang rejse tilbage, før tingene kan blive normale igen. Så der er brug for euro.

Efter at være blevet etableret i 1927, er Fida International en finsk trosbaseret organisation, der arbejder med humanitær bistand, samfundsudvikling og globale missioner i op til 50 lande.

Du kan donere til Fida’s Ukraine Emergency Aid via MobilePay, bankoverførsel eller sms. Find mere information her: Donér nødhjælp til konfliktramte mennesker – Humanitær bistand – Fida