En slidgigtlindrende diæt

Slidgigt er en almindelig ledsygdom, der rammer næsten alle pensionister. Det er dog ikke alle, der er væsentligt berørt af det. Slidgigt er ikke kun nedslidning af ledbrusken, det involverer også betændelse.

Middelhavsdiæten er den mest gavnlige kost for slidgigt

Det blev observeret i en amerikansk undersøgelse, at de, der fulgte en middelhavsdiæt godt, havde mindre slidgigtrelaterede smerter, stivhed, funktionsbegrænsninger og depression end dem, der fulgte diæten dårligt. Middelhavsdiæten var også forbundet med bedre livskvalitet (Veronese 2016). I en anden undersøgelse var en middelhavsdiæt forbundet med en lavere forekomst af slidgigt (Veronese 2017). Undersøgelserne var en del af en systematisk gennemgang, som undersøgte fordelene ved middelhavsdiæten med hensyn til slidgigt (Morales-Ivorra 2018).

Inflammationsforøgende kost øger risikoen for slidgigt

I et bredt amerikansk studie blev det undersøgt, om en betændelsesfremkaldende diæt havde forbindelse til risiko for slidgigt i knæene. I undersøgelsen, som indeholdt over 4.300 individer, blev det bemærket, at de, der spiste en inflammationsforøgende diæt, havde flere symptomer på slidgigt, hvilket blev bekræftet ved røntgenundersøgelser (Veronese 2017).

Frugt forebygger slidgigt og dæmper symptomer

Frugt er forbundet med en lavere risiko for slidgigt. Ifølge undersøgelser inkluderer frugter, der er gavnlige for slidgigt, blåbær, hindbær, jordbær og granatæblejuice (Basu 2017). Fordelen ved frugt og bær menes i høj grad at skyldes de polyfenoler, de indeholder, som i kroppen fungerer som antioxidanter og reducerer inflammation. Bær og frugter er også gode kilder til C-vitamin.

Mørke, grønne grøntsager og løg

Mange mørke, grønne grøntsager er også typer kål, som indeholder betændelsesdæmpende forbindelser. Anbefalede mørke, grønne grøntsager er spinat, broccoli, grønkål og rosenkål. Løg og kapers indeholder quercetin, som er en betændelsesreducerende flavonoid.

Højt indtag af fibre forebygger slidgigt

Et rigeligt indtag af fibre er blevet forbundet med omkring en 50 procent lavere risiko for slidgigt i knæene (Dai 2017). Ud over fuldkorn fås fibre fra grøntsager, frugter, bønner og nødder. Fibre hjælper for eksempel med vægtkontrol og har også en positiv effekt på tarmmikrobiomet og reducerer derfor inflammation. Fibre sænker for eksempel inflammationsmarkøren CRP, som menes at pege i retning af mere aggressiv slidgigt (Pearle 2007).

Ekstra jomfruolivenolie hjælper mod slidgigt

Forskere har set, at både træning og ekstra jomfruolivenolie tilsammen kan hjælpe mod slidgigt i et tidligt stadie (Musumeci 2013Szychlinska 2018). En iransk undersøgelse har sammenlignet jomfruolivenolie med piroxicam, som er et inflammations- og smertedæmpende ikke-steroidt antiinflammatorisk lægemiddel. Jomfruolivenolie lindrer ledsmerter og forbedrer den fysiske funktionsevne (Nakhostin-Roohi 2016).

Spis fede fisk og plantebaserede proteiner

Når man lider af slidgigt, er foretrukne proteinkilder fede fisk, såsom laks og sardiner, samt tofu og andet plantebaseret protein. Rødt kød er forbundet med en øget risiko for slidgigt, hvilket kan skyldes den måde, kødet normalt steges eller grilles på. Når kød tilberedes på denne måde, begynder der at dannes skadelige AGE-produkter (avancerede glycation-slutprodukter) i kødet. I kroppen danner de tværbinding af kollagen, som forhindrer regenerering (Semba 2010).