10 sunde fødevarer

Blåbær
Undersøgelser har vist, at blåbær har antikræftfremkaldende og antiinflammatoriske virkninger samt gode effekter på hjernen og hukommelsen. Indtagelse af blåbær er blevet forbundet med en lavere risiko for diabetes, og de er også gavnlige for hjertesundheden (Norberto 2013).

Granatæble
Granatæbler er særligt sunde for blodkarrene. Det er blevet bemærket i undersøgelser, at regelmæssig brug af granatæblejuice sænker det systoliske blodtryk. Derudover sænkede det almindelig carotis intima-medietykkelse (Aviram 2004). Endvidere er granatæble gavnligt for prostata.

Æble
Æbleforbrug er blevet forbundet med en lavere risiko for slagtilfælde, hjertesygdomme og type 2-diabetes og endda en lavere samlet dødelighed. (Gayer 2019). Især æbleskrællen indeholder flavonoider, som i kroppen fungerer som antioxidanter og mindsker inflammation. For at minimere pesticidrester bør der købes økologiske æbler.

Grønkål
Grønkål er en af ​​de mest næringsrige fødevarer. Den indeholder f.eks. en god mængde vitamin K1 og lutein. En fordel, som grønkål har i forhold til spinat, er, at den kun indeholder en lille smule oxalsyre. På grund af afgrødeskader fra skadedyr bruges pesticider ofte i dens landbrug. Økologisk grønkål bør købes for at undgå dette.

Ekstra jomfruolivenolie
Forskningsresultater understøtter kraftigt, at olivenolie bliver brugt som den primære madolie. Olivenolie har vist sig at sænke dødeligheden af ​​alle årsager, kardiovaskulær dødelighed, kardiovaskulære hændelser, slagtilfælde og kræft (Schwingshackl 2014, Psaltopoulou 2011). Ekstra jomfruolivenolie bør især foretrækkes (Guasch-Ferré 2014).

Valnødder
Valnødder er meget velegnede til at supplere brugen af ​​ekstra jomfruolivenolie, fordi de indeholder flerumættede fedtsyrer, som der er lidt af i olivenolie. Valnødder indeholder både omega 6-fedtsyren linolsyre og omega 3-fedtsyren alfa-linolensyre. Regelmæssigt forbrug af nødder er blevet forbundet med en lavere risiko for koronararteriesygdom og lavere overordnet dødelighed (Luo 2014).

Usødet yoghurt
Ifølge en meta-analyse af otte tidligere undersøgelser er indtagelse af mindst 200 gram yoghurt om dagen forbundet med et fald på 12 procent i den samlede dødelighed (Gao 2020). Den sundeste mulighed er usødet yoghurt.

Broccoli
Broccoli indeholder en god mængde C-vitamin, K1-vitamin og calcium. Det er en korsblomstret grøntsag, som har vist sig at sænke kræftrisikoen. Nogle af de antikræftfremkaldende egenskaber kan forklares med de isocyanater, der findes i broccoli, som ved tygning danner kræftforebyggende sulforaphane. Især broccoliforbrug er blevet bemærket for at forhindre blærekræft (Abbaoui 2018).

Hvidløg
Regelmæssigt forbrug af hvidløg sænker blodtrykket og forhøjet kolesterol. Derudover har det en stimulerende effekt på immunsystemet (Ried 2016). Fordelene ved hvidløg skyldes især det allicin, det indeholder. Det dannes, når knust eller finthakket hvidløg lader sig lufte i 5-10 minutter. Når det tilberedes på denne måde, tåler hvidløg også kortvarig tilberedning, uden at allicinet ødelægges.

Mørk chokolade
Chokoladeforbrug er i befolkningsundersøgelser blevet forbundet med lavere dødelighed af hjertekarsygdomme. Fordelene ved chokolade skyldes, at den indeholder en rigelig mængde flavonoider, der fungerer som antioxidanter og beskytter blodkarrene. Den sundeste af dem er mørk chokolade. Mørk chokolade skal helst indeholde mindst 72 procent kakao. Mørk chokolade, der indeholder en mindre mængde kakao, indeholder generelt for meget sukker.