D-vitamin 50µg
DKK 399,00
Nordens mest solgte D-vitamin 50µg
En let mangel på vitamin D3 er hyppig og stadigt mere almindeligt i Danmark. Vi kan danne vitamin D i huden ved solstråler (UVB-stråler). Vi kan også optage vitamin D i tarmen fra vitamin D-holdig mad eller som kosttilskud.
Det anbefales at få målt sine blodværdier af vitamin D3, målt som serum 25-OH-vitamin D (kalsidiol). Er disse værdier under 50 nmol/L, defineres det som en mangel af D3. Ønsket referenceområde er mellem 75 og 150 nmol/L.
Vores kapsler med D3-vitamin indeholder 50 mikrogram pr. kapsel, som er det, der anbefales til at holde blodværdierne inden for det ønskede referenceområde.
Vitamin D regulerer optaget af calcium
Vitamin D er vigtigt for omsætningen af calcium i kroppen. Det regulerer optaget af calcium og fosfor i tarmen og hjælper på optagelsen af mineraler i knoglerne. Det er derfor vigtigt for at opretholde en stabil koncentration af calcium i blodet.
Mangel på vitamin D kan bidrage til tab af knoglemasse, hvilket kan føre til knogleskørhed og risiko for knoglebrud. Nyere studier har også vist, at mangel hos unge kan øge fedtlagringsprocessen og nedbryde muskler. Derfor er det vigtigt med ekstra tilførsel om vinteren, hvor solen gemmer sig det meste af dagen.
Spiser du for lidt fed fisk og ikke tager torskelevertran, kan det derfor være klogt med et kosttilskud med vitamin D. Dette gælder særligt for børn og unge samt ældre.
Vitamin D3 har større biologisk aktivitet
Vitamin-D eksisterer i flere forskellige typer. De to mest kendte er ergokalsiferol (vitamin D2) og kolekalsiferol (vitamin D3). Tidlige antog man, at disse havde samme biologiske effekt. Men nyere forskning viser, at vitamin D3 har større biologisk aktivitet.
Den form, som forekommer hyppigst hos mennesket, er kolekalsiferol, da det er den, som dannes i huden ved soleksponering, og som findes i fisk og skaldyr (fx fed fisk og torskelevertran).
Gode kilder til vitamin D:
D3-vitamin (kolekalsiferol) findes i nogle animalske madvarer. Vitamin D3 (ergokalsiferol) findes i champignoner, hvis de har været udsat for sollys. Foruden sollys direkte på vores hud er de vigtigste kilder til vitamin D:
- Fed fisk (makrel, ørred, laks, sild), fiskerogn og fiskelever
- Smør
- Al torskelevertran er tilsat vitamin D og er sammen med kosttilskud den vigtigste kilde til vitamin D
Næringsstofindhold pr. anbefalet daglig dosis – 1 kapsel:
Vitamin D3 | 50 µg |
Vitamin D-fakta:
- Bidrager til normalt optag og udnyttelse af calcium og fosfor
- Bidrager til normale calciumværdier i blodet
- Bidrager til at opretholde normale knogler
- Bidrager til at opretholde normale muskelfunktioner
- Bidrager til at opretholde normale tænder
- Bidrager til immunsystemets normale funktioner
- Spiller en rolle i celledelingsprocesser